Tyskland återförenades för 25 år sedan. Är det kanske Koreas tur nu?

Det har så klart inte undgått er att det är 25 år sedan Tyskland återförenades. I samband med att DDR skulle fira sitt 40-årsjubileum 1989 så hade Gorbatjov bjudits in till Berlin. Han emottogs som en hjälte, mycket till Honeckers förgrämelse. Att i n t e fira 40-årsjubileet hade varit uteslutet. Att inte bjuda in Gorbatjov var lika uteslutet. Scenerna kring detta dramatiseras i filmen Goodbye Lenin t ex. Protesterna slogs ner brutalt men folkets längtan efter frihet kunde inte stoppas. Den 7 oktober 1989 fyllde DDR 40 år och en månad och två dagar senare rasade muren. Vad har det med Korea att göra? Jo:

Nordkoreanska Kommunistpartiet fyller 70 år den 10 oktober.

I DN den 7 oktober (konspirationsteorierna sätter fart lite nu) kan man läsa:DN Nordkorea

Läs artikeln här. (öppnas i nytt fönster)

De rapporter som ändå sipprar ut från det stängda Nordkorea skvallrar om ett folk som sedan ett par år ifrågasätter regimen och i desperation börjar protestera emot regimen. Kanske blir lördagens firande startskottet till regimens fall? Det är omöjligt att förbjuda folkmassor på gatorna i Pyonyang i samband med firandet. Precis som Honecker och DDR:s ledning inte kunde stoppa firandet av 40-årsdagen så finns det en uppenbar möjlighet på lördag 10 oktober för ett startskott att brinna av. Mot detta talar att det inte kommer någon Gorbatjov till Pyonyang på lördag. Samtidigt så är det flera tusen människor som flytt i från Nordkorea och alla rapporterar om hur folket har fått nog av regimen. Inget verkar fungera i Nordkorea längre. Efter att Sovjetunionen föll samman så upphörde Nordkoreas export nästan helt, vilket fick till följd att arbetsplatser stängdes ner, vilket i sin tur ledde till att befolkningen lämnades vind för våg utan pengar till mat, mat som dessutom inte kunde importeras längre för det saknades utländsk valuta. 

Planekonomin i Nordkorea har skapat ett ekonomiskt system liknande Hunger Games, där huvudstaden får det finaste, och också bara tillåter de mest lojala nordkoreanerna att bosätta sig där och studera där. Ute i landet är svälten helt utbredd och ekonomin helt i botten. Ledarna för landet ignorerar fullständigt folkets behov och lägger de knappa rsurser landet har på militären. Nordkorea verkar vara helt genommilitariserat och den så länge den starka militären är lojal emot ledningen så är en demokratisk utveckling svår att se.

Men låt oss inte glömma hur genomsyrat DDR var av Stasi, och hur välövervakad oppositionen i DDR var, ändå kunde inte Honecker och kommunisterna behålla greppet över nationen. 

Så här rapporterade västtysk tv från 40 årsfirandet:

Firandet av 70-årsdagen i Nordkorea.

Se hur firandet gick till i Pyonyang Video från firandet. 

Varför är firandet av 70årsdagen så viktig för den nordkoreanska regimen?

Varför är det i diktaturer som den här typen av militärparader sker, inte i demokratier? 

Googla hur 1:a Maj firades i Moskva under det Kalla Kriget, vilka paralleller kan du se? 

Några länkar till bra Nordkoreamaterial

En korthistorik över Nordkorea hittar du här:

En dokumentär som visar på livet inne i Nordkorea hittar du här: 

En väldigt bra bok är "Inget att avundas - vardagsliv i Nordkorea" av Barbara Demick.