Ekon från 1956

Det har väl knappast undgått någon att det just nu pågår protsester emot Orbáns regering i Ungern. Det som kanske undgått er är de paralleller till Ungernrevolten 1956 som det ungerska folket anspelar på i sina protester.

Varför tänder de ljuset på sina mobiler i protest emot Orbán? 

Ungern2018

 

 

 

 

 

 

 

På kvällen den 23 oktober 1956 så samlades demonstranter framför Parlamentet i Budapest och krävde att Imre Nágy skulle återinsättas som premiärminister. En av de åtgärder kommunisterna satte in i försöken att skingra folksamlingen var att släcka ner hela Parlamentet och området runt om. Protestanternas svar blev att ta dagstidningen Szabad Nép (Fria folket) och göra en fackla av den och lysa upp torget framför Parlamentet. 

Att nu ta sin mobil och lysa mot Orbán och regeringen är alltså en direkt hint åt Orbán att man inte accepterar hans styre, att man precis som i oktober 1956 inte tänker låta Parkamentet bestämma. 

Varför stormade oppositionen TV-huset och krävde att få sina krav direktsända?

radion 56

1956 så efter att Nágy hållit ett ganska vagt tal till folket från Parlamentet så bestämde sig delar av demonstranterna att bege sig till det ungerska radiohuset och kräva att få sin kravlista uppläst. Utanför radiohuset så öppnar någon eld och det första dödsfallet av många inträffar.

Att bege sig till TV-huset och kräva att den kravlista man har ska läsas upp i direktsändning är också en flört med historien kring revolten 1956. Orbáns regering har skärpt kontrollen av ungerska media väsentligt och det är oppositionen väl medveten om. 

 

  

Varför marscherar demonstrationståget över Margit híd (Margaretabron)?

Margit hid idag

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Margit hid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Protesterna i oktober 1956 har ett par platser de kan sägas starta. En av de viktigaste är vid statyn över Jozsef Bem som ligger en bit bort ifrån brofästet. Bem var en polsk officer som hjälpte ungrarna i upproret mot Österrike 1848. Kopplingen till Polen 1956 är då som nu ganska stor. 

Vill du veta mer om Ungern 1956?

I väntan på att jag uppdaterar min hemsida så kan jag rekomendera Victor Sebestyens "Ungernrevolten 1956. Tolv dagar som skakade världen." till att börja med. 

Vill du läsa om vad som hänt under protesterna nu så kan du t ex läsa den här artikeln i Guardian.