The Secret Speech.

Del två i Tom Rob Smiths triologi om Leo Demidovs äventyr i 50-talets Sovjetunionen utspelar sig i skuggan av Chrusjtjovs tal till partikongressen för 60 år sedan. Om du likt mig älskade thesecretspeechChild 44 så kommer du gilla även denna bok. Berättarstilen är den samma och förvecklingarna lika goda som i den första boken. Historieläraren i mig reagerar lite mer emot storyn dock. Det blir bitvis lite väl otroliga äventyr vår hjälte tar sig igenom. Boken innehåller fantastiska miljöer från såväl GULAG som den ungerska revolten samma år. 

Historien bakom.

Tio dagar in på partikongressen 1956 så höll Chrusjtjov ett tal i vilket han gjorde upp med Stalin. Talet, som du kan läsa i sin helhet här, var ett veritabelt karaktärsmord på Stalin. Med källor från Lenin så läste Chrusjtjov lusen av sin företrädare. 

Nästan alla som lysnade till talet hade Stalin att tacka för sina karriärer. När Stalin nu ett tu tre utmålades som en oförskämd brutal personkultsskapande diktator så var det många som kände sig träffade. Polens stalinistiske diktator Bierut ska ha blivit så upprörd att han drabbades av ett slaganfall och dog ett par dagar senare. I Ungern ledde talet till att den hatade Rakosi tvingades lämna i från sig makten helt och hållet och förspelet till Ungernrevolten kunde inledas. Men mer om det senare.

I denna artikeln från the Guardian kan du läsa mer om vilken betydelse talet fick. 

En fem minuter video som berättar historien: